Roadtrip Bosnië 2026 # Dag 3
23 augustus 2026 - Jajce, Bosnië en Herzegovina
Dag 3 # zondag 23 augustus.
We vertrekken uit Banja Luka en gaan naar Jajce. Tegen 6.00 uur wordt ik langzaam wakker. Volgens mij ben ik echt " dood" geweest afgelopen nacht. Ik, die van bijna elk geluid en als er maar een glimpje licht door de gordijnen komt al wakker wordt. En ik heb echt helemaal niks meegekregen. Nou was er best wel veel lawaai vannacht en de ramen stonden open, maar helemaal niks meegekregen. Herman heeft de ramen wel dicht gedaan toen hij een keertje wakker werd. Hij heeft ook maar meteen de tv uitgedaan. Ook heeft hij aan alcohol misbruik gedaan want zijn blikje bier was nog meer dan half vol toen we deze ochtend wakker werden. Maar we hebben dus heel lekker geslapen. Ik wil nog even terug komen op Banja Luka. Ik denk dat wij echt op het verkeerde tijdstip in de stad liepen en dat het te heet was in de middag want op de terugweg in de avond naar ons hotel was het wel wat drukker en gezelliger. Maar het is geen bruisende stad. Of wij waren gewoon te moe. Wat ik als Nederlander jullie ook niet kan onthouden zijn de prijzen hier, daar wordt je best wel blij van. Tanken bijvoorbeeld € 1,45 per liter en we zijn gisteren uit eten gegaan voor € 34,00. 2 Hoofdgerechten, 2 halve liters bier ( € 2,75 per stuk) en 2 flesjes coca cola ( € 2,00 per stuk). Maar terug naar vandaag, om 7.00 uur konden we ontbijten en dit zag er goed uit, met heel veel verschillende dingen op het buffet. Daarna de auto weer ingepakt en iets naar 08.00 uur zijn we de parkeergarage uit gereden. Jajce wordt onze volgende bestemming. Het is maar ca. 72 km rijden maar ik heb nog wel 2 leuke wandelingen op het programma staan en nog wat andere bezoekjes voordat we in Jajce aan komen. Chat heeft de bezienswaardigheden mooi op volgorde gezet met het aantal km te rijden en de tijd die het ongeveer duurt. We gaan over de E 661 en rijden daar door de Vrbas kloof, weer zo'n wow momentje. We rijden echt vlak langs hoge stijle bergwanden, zo mooi. De eerste stop is in die kloof op een kleine parkeerplaats langs de kant van van de weg. Hier heb je uitkijk over de rivier. Herman heeft ook de drone nog even gepakt maar er zaten om de zoveel meter draden over de rivier gespannen, dus dit wilde niet helemaal lukken. Ik heb het later in de avond nog even opgezocht waar het voor diende en
Google zegt het volgende: De draden of kabels die over de Vrbas-rivier in de Vrbas-kloof (bij Banja Luka) zijn gespannen, behoren tot het slalomparcours voor kajakken en kanoën. Aan deze kabels hangen genummerde poortjes (stokken) waarmee een wedstrijd- en trainingsparcours voor wildwatersporten is uitgezet.
Ik had de grap al gemaakt dat het vast voor de kanoën was om zich aan vast te houden als ze door de rivier te hard gingen. Ik zat wel een klein beetje in de richting dus. Haha. De volgende stop is een heel oud fort boven op een berg, Bočac Fortress. Je kan er bijna met de auto komen en we kunnen daar de auto parkeren en moeten dan nog ca. 10 minuten omhoog lopen. Wat wel raar is, is dat wij 2 dingen tegen komen die veel verder op de route moeten liggen volgens Chat. Namelijk de stone Bridge en de kleine watermolens en watervallen van Krupa na Vrbasu. Maar ok, stond er dan op het bord dat het over zoveel km was en hebben wij dat niet goed gezien ? En stone bridge ??? Hoeveel stone bridges zijn er. Nu was dit niet echt een stenen brug maar werd wel zo genoemd, officieel heet het Kameni Most. Het is een grote ring van rotsen boven op de berg met giga mooi uitzicht, ook mooi om door heen te vliegen met de drone. Ok, het is pas over een aantal km dus we hebben het vast niet goed gelezen. Want we gaan nu eerst onze stop bij het fort maken. Google zegt rechts afslaan en dan links onder de straat door. Jaaa we zien het oude fort al liggen boven op de berg tussen het hoge groen, vanaf de andere kant zal het vast minder groen zijn. We moeten nog een klein eindje en dan moeten we er zijn, hopelijk is er een beetje een goede parkeerplaats. We komen de bocht om en zien een grote dam en het is afgesloten met een giga hek. Ehhh hoe komen we nu bij het fort. Ik loop een eindje terug want daar was wel een kleine parkeerplek misschien kunnen we daar ergens omhoog. Maar ook daar was aan de ene kant een afgrond en aan de andere kant hoge rotsen. O jee en nu ??? Misschien even opnieuw invoeren en krijgen we wel een route via de andere kant, maar nee, we staan goed. Ik wacht nog even in de hoop dat Herman op het idee komt om mijn kant te komen oprijden want hierlangs moeten we toch terug. Maar dat idee kwam niet. Dus maar weer terug gelopen naar de auto. Daar staat een beveiliger die aan Herman kwam vragen of hij een probleem had, ehhh nee. Herman heeft proberen uit te leggen dat wij naar het fort wilden. De beste man sprak geen Duits of Engels dus het werd een gesprek met handen en voeten. Hij legde uit dat wij op het terrein van een energie maatschappij stonden en dat deze dam stroom leverde aan deze hele omgeving. Ook legde hij uit dat we niet bij het fort konden komen en wijzend op onze korte broeken dat als we daar heen gingen we een lange broek moesten aantrekken omdat het flink over groeit was en er veel slangen zaten. Dit is wat wij er van snapten dus het fort maar van de lijst geschrapt. Opnieuw de Stone Bridge en de watermolentjes en kleine watervallen opgezocht op Google en het blijkt dat we er echt al langs waren gereden. Ik krijg nu wel een beetje een haat liefde verhouding met Chat. Gisteren al foute info en nu weer. En ik was zo blij met "hem" want ik kreeg vele keren sorry en " je hebt gelijk " van hem en dat krijg ik van Herman weinig, ik begon er al aardig aan te wennen. Maar goed, draaien op deze route is geen optie en dan moeten we ook best weer een stuk terug. Het wordt ook al best weer warm. Om 10.00 uur zitten we al weer op 24 graden. We hebben besloten om door te rijden naar Jajce en wie weet wat we onderweg nog tegen komen. Plotseling zegt Google sla over 600 meter rechts af naar de R 412, wat wil die nu weer doen. Dit is niet de route die we gaan rijden en een R weg ????
Ik zal eerst even een kleine uitleg over de wegen in Bosnië geven ;
In Bosnië en Herzegovina geven de letters M, R en E de categorie en het belang van een weg aan.
- M-wegen (Magistralne ceste): Nationale hoofdwegen of Magistrale die de grote steden en landsdelen met elkaar verbinden. Ze hebben meestal twee rijstroken en vormen de belangrijkste aders van het lanwegen (Regionalni putevi): Regionale wegen die kleinere plaatsen, gemeenten en economische zones onderling of met de hoofdwegen verbinden. Ze zijn vaak smaller en bochtiger dan M-wegen.
- E-wegen (Europese wegen): Internationale transitroutes die door meerdere landen lopen. In Bosnië hebben deze wegen een 'E'-nummer (zoals de E73 en vallen ze vaak samen met een bestaande M-weg of snelweg.
En nu wil Google ons over die R weg doen. Maar dan staan we opeens voor een wegafsluiting en moeten over deze R weg. We gaan het zien, iedereen gaat hier af dus het zal vast goed komen. Even in Google maps gekeken waar we zitten op de kaart. Ik zie dat als we recht uit gaan en niet afslaan naar Mrkonjic Grad om van daar naar Jajce te gaan we een aantal kilometer kunnen doorrijden en dan weer op de weg van gisteren zitten waar Herman niet kon dronen. Dus besloten daar nu maar even heen te rijden, we zijn toch in de buurt en hebben wat stops overgeslagen. Het blijft weer prachtig om te zien, ook die vele zinkholes in het landschap. Dus daar even met de drone gevlogen en opweg naar Jajce. Vlak voor Jajce komen we bij een groot meer het Plivsko Jezero en we besluiten er hier maar even af te gaan en even te kijken wat hier is. Misschien kunnen we met deze binnendoor route wel doorrijden naar het appartement. Dus de afslag genomen, volgens Google zou het moeten kunnen. En verder op zou er een lake vieuwpunt moeten zitten, dus daar heen gereden. Daar even gestop en daarna doorgereden en heel toevallig komen we langs de watermills die we eigenlijk morgen willen bezoeken. Maar jeetje wat een drukte, echt niet normaal. Het is niet groot en er liepen echt meer dan 100 mensen over de kleine houten bruggetjes. Wij weten al wat wij morgen gaan doen, we gaan zorgen dat we er voor ons ontbijt naar toe gaan. Dus hier maar doorgereden langs het water tot we niet verder mogen. Hier is het plotseling één richting verkeer. Dus de auto gekeerd en weer terug gereden langs de watermills en langs het meer. Daar maar even de auto geparkeerd en gaan we even kijken wat er allemaal te zien is. Ook hier is het druk en toeristisch. Er liggen ook veel boten die je kunt huren en er zijn ook rondvaartboten. Het ziet er allemaal wel heel mooi uit. Opeens zien we ook het appartement die we eerst geboekt hadden. Het ligt er echt heel mooi met uitzicht op het meer maar ook de buitenkant ziet het er niet top uit. We hadden deze eerst geboekt via booking vooral om het uitzicht en daar kwam die er best wel goed af maar later kwam ik Google recensies tegen waar ik toch niet vrolijk van werd, ook de foto's die erbij stonden van veel beschadigde dingen en de niet vriendelijke opmerkingen van de eigenaar deed ons besluiten het toch maar te annuleren en het appartement te boeken waar we nu heen gaan. We besluiten daar maar meteen ook even een hapje te eten want we kregen al een appje dat we om 13.30 uur wel in het appartement konden. Dat was mooi optijd want wij hadden 16.00 uur door gekregen. Bij het restsurant aan het water hebben we allebei een kleine cevapcici besteld, hij was erg lekker. En ondanks dat het een kleine portie was, was het ruim voldoende. Daarna zijn we eerst even naar de Bingo gereden, een hele grote supermarkt die door heel Bosnie te vinden is maar deze was helaas gesloten. Ehh tuurlijk. het was zondag dit waren we even vergeten en dat verklaarde hopelijk ook hoe druk het bij de watermills was. Dan maar door naar ons appartement waar onze sleutel klaar lag in de kluis. De eigenaar kwam vanavond of morgen wel even langs voor de documenten en de betaling. Ondertussen is het al weer 32 graden en echt heet. Opweg naar ons appartement zien we ook de zwemplek met de lange waterval liggen en de bridge of love, een lange kronkelende houten brug met allemaal kleine watervallen. We hadden al gezien dat het vlak bij ons appartement moest zitten. Maar wat waren hier ook veel mensen, hopelijk alleen op zondag want het was zo vol, we gaan het zien. Wij moesten verder omhoog de berg op en kwamen via een smalle straat (één baan) bij ons appartement aan. Apartment Emanuel. De beneden verdieping zag er niet echt florissant uit, het was denk ik wel een jaar geleden dat de ramen gelapt waren. Hopelijk was dit alleen de beneden verdieping. En dat was ook gelukkig zo want alles zag er tip top uit, het rook lekker fris dus hier kunnen we prima zitten. Aan de voorkant een balkon met 2 zitjes en aan de achterkant een kleine schommelbank met een tafel en 2 stoelen. Een best ruime tuin met verschillende appelbomen, en de appeltjes smaken goed. Binnen was lekker de airco aan en dat is heel lekker met deze hete temperaturen. Eerst even de nodige dingen de trap op gesjouwd en toen even wat gedronken. We hebben gelukkig nog wel wat drinken bij ons. Toen even op Google gekeken of we lopend naar de bridge en de zwemplek kunnen via een andere weg dan we zijn gekomen. En dat kon, het was ca. 1,5 km lopen naar de Bridge of Love. Wat een super mooi plekje is dit ook weer, van alle kanten komt het water dat onder de brug doorstroomt in weer nieuwe kleine watervalletjes, echt mooi om te zien. Als je aan de andere kant komt zit er een terras. We lopen eerst even door naar de mooie zwemplek, deze ligt echt helemaal vol. Er zit wel een bar met terras waar je wat kunt drinken maar geen restaurant. Vandaar ook overal bbq's waar ze vlees , pannenkoeken en weet niet wat aan het bakken zijn. Ik denk echt een familie uitje. Ik snap het wel op deze plek, het heeft zon en schaduw en je kunt " lekker" afkoelen in de rivier. Of het zijn hier allemaal bikkels of het water is echt niet koud, wat ik mij niet voor kan stellen. Het heeft een lang stuk wat eerst ondiep is en hier komt een ca 1 meter hoge waterval die echt heel lang is op uit en aan de andere kant is het dan diep. Je kunt er ook over heen lopen. Dit had ik mij ook even bedacht want anders moesten we het hele stuk weer terug. Maar Herman dacht dat het daar wel spekglad op zou zijn, en ik dacht hij kon wel eens gelijk hebben en wie wil er nu voor honderden mensen in kleding onderuit gaan het water in, nou ik niet dus. Dus maar weer de zelfde weg terug gelopen. Bij het barretje voor de brug nog even wat gedronken en daar besloten dat het ook een biertje kon zijn want we hadden beiden geen zin in eten, dus we hoefden niet meer met de auto weg. Er was nog wel wat brood dus als we nog zin kregen zou dat wel goed komen. We snapten nu ook waarom we vanmiddag opeen niet meer verder mochten rijden omdat het één richting werd, het is hier zo druk met geparkeerde auto's, daar past ook maar 1 auto tussendoor. Daar even lekker gezeten want het waaide er mooi langs, dus heerlijk met deze temperaturen. Aan de overkant van de bridge zijn we weer teruggelopen naar ons appartement via de andere kant waar we met de auto ook langs waren gekomen, deze route was zeker korter maar ook stijler. Even afzien dus maar goed voor onze kuit spieren. Onderweg de eigenaar gebeld dat hij straks wel langs mocht komen. Hij appte terug dat hij er binnen 10 minuten kon zijn en of dit goed was. Tuurlijk kom maar, vermoedelijk lag hij ook beneden bij de rivier. Hij kwam aanlopen met 2 ligstoelen die daar vast waren gebruikt haha en zette die bij ons in het halletje. In het halletje zit nog een deur voor het appartement boven ons maar daar is nu niemand. Via translate gecommuniseerd want hij sprak alleen kroatisch. Hij is nog heel jong dus dat was wel bijzonder maar goed we zijn er wel uitgekomen. Hij vroeg of alles naar wens was en als wij nog wat nodig hadden moesten we maar appen Hij maakte snel een copie van onze ID kaarten en heeft het geld in ontvangst genomen. En zei dat hij weer weg ging. Netjes maar snel haha. Wij hebben op het balkon nog even een spelletje gedaan die we van Yannic en Anouk hadden gekregen. Een spel wat Herman al jaren eerder had willen hebben want meestal wint hij weinig spelletjes maar vanavond ging hem dat goed af. Daarna nog even genoten van het geluid van alle cicaden. Dit is echt een vakantie geluid. Rond 20.30 uur weer de knollen op en weer naar bed. Hopelijk slapen we net zo lekker als afgelopen nacht.
Annette:25 augustus 2026Was dus weer een prachtige dag. Dat veel jonge mensen geen Engels spreken is ons ook opgevallen. Maar gelukkig kom je met handen en translate heel ver.
André Kerkdijk:28 augustus 2026Weer een mooi verhaal heerlijk hoe je het schrijft dat je een goede relatie hebt of had met Chat?hopelijk komt dit toch weer goed tussen jou en Chat met Herma. Zal dat vast wel goed blijfen gaan jullie kennen elkaar al zo lang dus dat zal vast wel goed zitten...